Mökeistä tehdään yhä enemmän reklamaatioita. Kiinteistölakimies neuvoo, mihin mökkikaupoilla kannattaa kiinnittää huomiota, jotta ikäviltä yllätyksiltä ja riitatilanteilta vältytään.
Mökki ostetaan usein rentoutumismielessä. Sinne lähdetään viettämään mukavia kesäpäiviä, jolloin arjen kiireet jäävät taka-alalle. Joskus ostetusta mökistä paljastuu kuitenkin ongelmia; sisällä haisee erikoiselta, tuhohyönteisiä vilisee pinnoilla tai mökistä löytyy puutteita, jotka eivät tulleet ilmi ennen kauppaa. Miten tällaisilta yllätyksiltä voidaan välttyä?
Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Suomi Oy:n toimitusjohtaja Noora Salokangas muistuttaa, että mökkikaupassa kannattaa olla yhtä huolellinen kuin omaa kotia ostaessa.
– Moni mieltää mökin nykyään kakkoskodiksi. Kun mökkikaupasta on tullut merkittävämpää, kauppojen jälkeen paljastuneista ongelmista reklamoidaan enemmän. Jotta hankalilta tilanteilta vältytään, sekä myyjän että ostajan tulee olla tarkkana, Salokangas toteaa.
Yleisimmät virheet, jotka ilmenevät mökkikauppojen jälkeen liittyvät home- ja sisäilmaongelmiin tai siihen, että annetut tiedot eivät pidä paikkaansa.
Huomioi nämä, kun suunnittelet ostavasi mökin:
- Onko kiinteistönvälittäjä mukana myyntiprosessissa?
Sillä, onko kiinteistönvälittäjä mukana myynti- ja kauppaprosessissa, on paljon merkitystä. Välittäjällä on laaja vastuu sekä mökin myyjää (toimeksiantaja) että ostajaa (vastapuoli) kohtaan. Vaikka välittäjällä on oma vastuunsa, on myyjä joka tapauksessa vastuussa välittäjän antamista tai antamatta jääneistä tiedoista.
– Jos välittäjä ei ole mukana prosessissa, myyjän tulee huolehtia muun muassa tarvittavista dokumenteista. Ostajalla puolestaan korostuu tällöin kyselijän rooli, kun hänen täytyy muistaa tarttua oleellisiin kysymyksiin, Salokangas kertoo.
- Tarkasta mökin sisäilma ja kunto
Haiseeko mökissä tunkkaiselta tai pistävältä? Se voi viitata ilmanvaihto- tai homeongelmiin. Kannattaa myös tarkastaa kaikki sisätilat, joihin pääsee esteettä ja vaivatta. Tutustu myös tontin rajoihin. Asuntokaupan kuntotarkastuksen teettämisestä voi olla etuja, mutta se ei ole välttämätöntä.
- Älä epäröi kysellä
Esitä myyjälle tai välittäjälle kysymyksiä mieltäsi askarruttavista asioista mielellään kirjallisesti. Näin ne jäävät talteen ja tarvittaessa niihin voidaan palata.
- Selvitä, millaiseksi mökki on rekisteröity
Selvitä rakennusluvasta, onko mökki rekisteröity vapaa-ajan vai vakituiseksi asunnoksi. Tiedolla on merkitystä etenkin silloin, kun suunnittelet muuttavasi asumaan mökille vakituisesti. Vapaa-ajan asunnossa ei nimittäin saa virallisesti asua ympäri vuoden, joten sinun tulee mahdollisesti tehdä käyttötarkoituksen muutos.
- Esisopimus vai ostotarjous?
Jos mökki on kiinteistömuotoinen, ostotarjouksesta puhutaan esisopimuksena. Tällöin se tulee tehdä maakaaren määrämuodossa. Jos mökki on asunto-osakeyhtiömuotoinen tai kyseessä on vuokraoikeuden kauppa, tehdään tyypillisesti ostotarjous. Mikäli välittäjä on mukana myyntiprosessissa, hän laatii kyseiset dokumentit. Muussa tapauksessa mökin ostaja ja myyjä voivat tehdä haluamallaan tavalla ja käyttää tarvittaessa apunaan lakipalveluita.
Reklamoi hyvissä ajoin
Jos ostamastasi mökistä paljastuu kuitenkin harmillisia yllätyksiä, selvitä tilanne rakennusterveysasiantuntijan avulla ja tee virheilmoitus. Myös terveystarkastajan lausunto voi olla paikallaan.
– Kun ostaja on huomannut virheen, tulee hänen reklamoida kohtuullisessa ajassa ja selvittää aktiivisesti epäilemänsä virheen tila ja merkitys. Usein viimeistään tässä kohtaa otetaan asiantuntija avuksi. Myös myyjän vastuu on selvitettävä. Yleensä mökki on kiinteistömuotoinen, joten vastuun absoluuttinen takaraja on viisi vuotta kaupanteosta. Asunto-osakeyhtiöissä se on kaksi vuotta, Salokangas selventää.