Kuinka 5G-yhteys muuttaa arkeamme?

5G-datayhteys on herättänyt jo paljon huomiota, vaikka sen käyttö ei olekaan vielä maailmanlaajuista. On kuitenkin arvioitu, että vuoteen 2021 mennessä maailmassa on käytössä jopa 438 miljoonaa 5G-yhteyttä. Jo nyt 5G on tuonut muutoksia ihmisten elämään sekä etenkin työelämään, kun datan siirtyminen käy entistä nopeammin, mutta mitä kaikkea onkaan vielä luvassa? Tässä hieman esimakua siitä, miten 5G-yhteys tulee muuttamaan sinunkin elämääsi.

Miten 5G eroaa aikaisemmasta 4G-yhteydestä?

Dataa liikkuu aina vain enemmän, joten aikaisemmat yhteydet eivät enää riitä sen käsittelyyn. Vaikka 4G olikin ilmestyessään tehokkaampi kuin muut ratkaisut, on uusi 5G-yhteys jopa 100 kertaa nopeampi. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että elokuvien katselu on nopeampaa. Jos 4G-yhteydellä elokuvan lataaminen vie keskimäärin 50 minuuttia, 5G:n avulla elokuva on ladattu vain yhdeksässä minuutissa. Koska 5G pystyy käsittelemään suuremman määrän dataa, ei yhteys myöskään ruuhkaudu niin nopeasti, vaikka käyttäjiä olisikin paljon.

5G tuo suuria muutoksia eri aloille

Teollisuus ja yllättäen myös maatalous tulevat kokemaan suuria muutoksia 5G-yhteyden yleistyessä. Viljelyssä hyödynnetään jo nyt mm. erilaisia sensoreita sekä kameroita, joilla voidaan tarkkailla sadon menestystä kauden aikana. Tehtaissa taas käytetään automatisoituja toimintoja sekä robotteja erityisesti hankalien tai vaarallisten töiden tekoon. 5G-yhteydellä tulee olemaan suuri rooli myös lääketieteessä, sillä sen avulla voidaan suorittaa esimerkiksi leikkauksia.

Internet on mullistanut tavaroiden oston, sillä yhä useampi hyödyntää nettikauppoja hankintojaan tehdessä ja etenkin korona-aikana trendi on vain kasvanut. 5G:n avulla netissä shoppailu esimerkiksi Ebayn kautta sujuu entistäkin nopeammin, mutta yhteyttä hyödynnetään myös tavaroiden lähettämisessä sekä paikantamisessa.

Pelaaminen mullistuu 5G-yhteyden ansiosta

Peliharrastajat sekä tietysti pelialan ammattilaiset ovat hyppineet riemusta 5G:n saapuessa. Suurin syy tälle on tietysti se, että 5G:llä pelien lataaminen sujuu huomattavasti nopeammin. 5G vaikuttaa positiivisesti myös pilvipalveluita hyödyntäviin peleihin. Yhteyden yleistyessä moninpelaaminenkin tulee olemaan helpompaa – 4G-yhteyttä kritisoitiinkin juuri siksi, että se ei ollut vielä riittävän tehokas sujuvaa moninpelaamista varten. Pelien valmistajatkin ovat huomioineet tämän muutoksen ja pelejä suunnitellaankin nyt niin, että pelaajat voivat pelata yhdessä tai olla yhteydessä toisiinsa pelaamisen aikana. Virtuaalipelaamisellekin povataan parempaa tulevaisuutta tehokkaammalla yhteydellä.

Mobiilipelaaminen eli älypuhelimilla tai tableteilla pelaaminen todennäköisesti kasvaa entisestään, kun 5G-verkot leviävät. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että kalliit konsolit voi jättää kauppaan, kun kuuluisimmat pelit pyörivät yhtä hyvin puhelimellakin. Konsolipelien lisäksi mobiililla toimivat hyvin myös netin kolikkopelit, katso lähempää ninjacasino.com/fi. Kolikkopelit tarjoavat sekä viihdettä että rahavoittoja ja niitä voi pelata 5G-yhteydellä mainiosti jo pelkällä nettiselaimella.

Suoratoisto siirtyy uudelle tasolle

Kuten jo mainitsimmekin, 5G mahdollistaa elokuvien ja tv-sarjojen suoratoiston paljon tehokkaammin. Samasta syystä tapahtuma-alallekin ennustetaan suuria muutoksia, sillä erilaiset tapahtumat, kuten urheiluottelut olympialaisista jalkapallomatseihin, voidaan tarjota tasokkaana suoratoistona sen sijaan, että ihmiset menisivät paikan päälle. Tämä on huomioitu monissa tapahtumissa, joissa panostetaan esiintymisten taltiointiin ja live-lähetyksiin jopa enemmän kuin paikalla olevan yleisön kokemuksiin.

5G mahdollistaa autoilun ilman kuljettajaa

Itseohjautuvat autot saattavat kuulostaa vain futuristiselta haahuilulta, mutta ajoneuvoja on testattu jo muutaman vuoden ajan ja 5G-teknologia mahdollistaa niiden yleistymisen tulevaisuudessa. Suomeenkin on suunniteltu robottibusseja sekä ilman kuljettajaa liikkuvia metroja. Autot pystyvät liikkumaan ilman kuljettajaa 5G:tä hyödyntävien anturoiden avulla; anturit yhdistelevät dataa, kuten paikannustietoja ja hahmotuksia ympäröivistä kohteista, ja näiden tietojen avulla ajoneuvo pystyy siis kulkemaan itsestään. Nähtäväksi jää, josko jo tänä vuonna pääsee itseohjautuvan bussin kyytiin. 

Vastaa