Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristöasioiden parantamista kaivoslain uudistuksen loppusuoralla. Tätä edellyttää myös Sanna Marinin hallitusohjelma. Liiton mielestä malminetsintä on kiellettävä luonnonsuojelualueilla, kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu pitää lisätä lakiin sekä ympäristölupa yhdistää kaivoslupaan.
Kaivoslain osittaisuudistusta valmistelevan työryhmän työ on loppusuoralla, ja ympäristöstä näyttää tulevan uudistuksen häviäjä. Tämän osoittaa Suomen ympäristökeskuksen tekemä vaikutusarvio. Vaikka hallitusohjelman mukaan kaivoslain uudistuksen lähtökohdan piti olla etenkin ympäristönsuojelun tason parantaminen, ympäristöasiat eivät ole juuri parantumassa.
“Luonnonsuojeluliitto on tyytymätön työ- ja elinkeinoministeriön valmisteluun, koska monia ympäristön ja kansalaisten kannalta merkittäviä asioita on jäämässä käsittelemättä tai kesken. Kaivoslain jatkovalmistelun loppusuoralla malminetsintä on kiellettävä luonnonsuojelualueilla, kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu pitää lisätä lakiin sekä ympäristölupa yhdistää kaivoslupaan”, sanoo ympäristöpäällikkö ja väliaikainen toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Luonnonsuojeluliiton mielestä malminetsintä tulee kieltää kaikilla luonnonsuojelualueilla ja Natura-alueilla. Tämä kielto olisi kirjoitettava kaivoslakiin.
Iso ongelma on se, että kaivoshankkeen hyötyjen ja haittojen arviointia, eli intressivertailua koskeva selvitys on myöhästynyt. Vertailussa kaivoksen haittoja ja hyötyjä punnitaan alueen luontoarvojen, maan ja vesien käytön sekä elinkeinojen näkökulmasta. Selvityksen puute oli yksi syy sille, että kaivoslain uudistaminen venyi alkuperäisestä aikataulustaan. Nyt selvitystä on luvattu alkuvuodeksi, jolloin se myöhästyisi eduskunnalle joulukuussa annettavasta hallituksen esityksestä. Luonnonsuojeluliiton mielestä intressivertailua koskeva pykälä on lisättävä hallituksen esitykseen selvityksen valmistuttua lain eduskuntakäsittelyn aikana.
Luonnonsuojeluliitto pitää tärkeänä, että kaivoksen toimintaa ja ympäristöasioita koskevat luvat käsiteltäisiin yhtä aikaa. Siitä hyötyisi sekä toiminnanharjoittaja, joka saisi luvat “yhdeltä luukulta”, että ympäristö, kun lupien ja lakien väliin ei putoaisi ympäristölle tärkeitä asioita. Liiton mielestä ympäristö- ja kaivoslupien käsittely kannattaa myös yhdistää samaan virastoon.
Seuraavaksi kaivoslailla on edessä julkinen kuuleminen ja lausuntokierros. Kaivoslakityöryhmän viimeinen kokous on tarkoitus pitää marraskuussa. Luonnonsuojeluliiton mielestä nyt kesken jääneet ympäristöasiat tulee käsitellä yhdessä tai kahdessa lisäkokouksessa. Hallituksen esitys eduskunnalle on tarkoitus antaa joulukuussa.
Mikäli jotkin kaivosten ympäristöasioista jäävät tältä hallitukselta kesken, seuraavan hallituksen on käynnistettävä kaivoslain kokonaisuudistus. Isoja muutostarpeita ovat muun muassa vaarallisimpien kaivosmineraalien poisto hyödynnettävistä kaivostuotteista, varausjärjestelmän epäkohdat, vakuuksien puutteellisuus ja kaivosten sulkemissuunnitelmien sisällyttäminen jo niiden ympäristölupiin. Lisäksi säännösten muutostarpeita on koonnut myös Kansalaisten kaivosvaltuuskunta.
Suomen luonnonsuojeluliitto