Kestävillä ruokavalinnoilla vähemmän päästöjä

Pois heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä. Ruokahävikin ympäristötaakkaan voidaan vaikuttaa paitsi hävikin minimoinnilla, myös kestävällä ruokatuotannolla.

Lähes kolmasosa maailman ilmastovaikutuksista syntyy ruuasta. Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois. Suomessa ruokahävikin määrä on koko ruokaketjussa noin 360 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokahävikin pienentäminen on yksi keino hillitä ruuasta aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Suurin osa ruuan ympäristövaikutuksista syntyy maanviljelyssä ja eläintuotannossa, joten kehittämällä ruokatuotantoa kestävämpään suuntaan myös ruokahävikin aiheuttamat päästöt pienenevät. Sodexo on tehnyt kansainvälisesti yhteistyötä Unileverin ja WWF:n kanssa, minkä myötä toimijat ovat tunnistaneet 50 biologisesti monipuolista ja korkean ravintoarvon omaavaa ainesosaa. Raaka-aineet ovat edullisia, maukkaita ja ympäristövaikutuksiltaan vähäisiä, ja ne myös vähentävät ravinnonsaannin riippuvuutta eläinperäisistä proteiineista.

Sodexo Suomi ja Unilever Food Solutions Suomi ovat käynnistäneet Suomen tasolla tuotekehitysyhteistyön Future 50 Foods -tutkimukseen pohjautuen. Kehitystyön myötä kasvilajien hyödyntämistä monipuolistetaan ja ruuantuotannon kestävyyttä lisätään. Yhteistyön pohjalta asiantuntijat kehittävät uusia ekologisesti kestäviä, terveellisiä ja maukkaita kasvisruokalajeja.

Suomessa Sodexo ja Unilever ovat valinneet Future 50 Food -kriteerit täyttävät lähes 20 raaka-ainetta – perustuen paikalliseen saatavuuteen ja suosien etenkin Suomessa kasvatettuja ja alkuperäistuotteita. Raaka-ainelistauksen pohjalta Unilever Suomi sekä Sodexo Suomen keittiömestarit ja ruokatuotteen ammattilaiset ovat luoneet kymmeniä kestäviä ateriakokonaisuuksia, joita on tarjolla Sodexon toimipaikoissa.

Suomessa Sodexon tulevaisuuden ruokalistalla hyödynnettäviä Future 50 Foods -raaka-aineita ovat muun muassa speltti, hirssi ja tattari, pellavansiemenet, bataatti, kikherneet ja kidneypavut, pinaatti, lehtikaali sekä punakaali.

– Future 50 -hanke on merkittävä suunnannäyttäjä sekä ekologisesti että taloudellisestikin. Kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy paljon mahdollisuuksia, ja uusia, kestäviä ateriakokonaisuuksia kehittämällä avaamme samalla ovia koko suomalaisessa tuotantoketjussa. Kaikki tämä vaikuttaa suoraan myös ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin, sanoo ruokapalveluiden kehitysjohtaja Tiina Yrjölä Sodexolta.

Sodexo

Kerromme säännölliseti ympäristöä ja ilmastonmuutoksia koskevia juttuja, joten jos ne kiinnostavat sinua, vieraile toistekin sivuillamme.

https://www.luontoretkelle.fi/

Vastaa