Talven jäljiltä ajoradalle jäänyt hiekoitus ja tienpinnasta irtoava kiviaines aiheuttavat keväisin runsaasti kiveniskemiä tuulilaseihin. Iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa aina mahdollisimman pian, jos se on korjattavissa, sillä näin iskukohta ei pääse laajenemaan ja riko koko lasia. Lasin korjauttaminen ajoissa säästää rahaa ja on aina myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu.
Kevätauringon paiste sulattaa parhaillaan Suomen autoteitä. Ilmiössä on paljon hyvää, mutta samalla teille jää talven jäljiltä suuret määrät hiekoitusta, joka sinkoaa helposti esimerkiksi edellä ajavan auton renkaista tuulilasiin. Keväisin autokorjaamoilla nähdäänkin tästä syystä paljon kiveniskemätapauksia.
Ongelma on viime vuosina ollut erityisen ajankohtainen, sillä nollan ympärillä vaihtelevat talvilämpötilat edellyttävät usein tavallista runsaampaa hiekoitusta, mikä taas kasvattaa tuulilasivaurioiden riskiä entisestään. Vahinkokorjaamo Autoklinikan vinkeillä kivien aiheuttamaa harmia on kuitenkin mahdollista vähentää.
1. Suojaa kiveniskemä läpinäkyvällä teipillä
Syntynyt iskemä kannattaa suojata mahdollisimman nopeasti läpinäkyvällä teipillä. Näin lika ja kosteus eivät pääse vaurioon ja korjauskohdasta saadaan usein lähes huomaamaton.
2. Korjauta kiveniskemä pian
Alle kahden euron kokoinen kiveniskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, mutta korjauttaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Oman onnensa nojaan jätetty iskemä laajenee nimittäin helposti halkeamaksi johtaen lopulta koko tuulilasin vaihtoon.
Autoilijoiden on myös hyvä muistaa, että rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski. Etenkin kevätauringon paistaessa pienikin iskukohta voi heijastaa valoa ja haitata näin ajonäkyvyyttä.
3. Lasivakuutus kattaa kiveniskemän korjauksen
Mikäli ajoneuvon vakuutuspakettiin sisältyy lasivakuutus, kiveniskemän korjauttaminen on asiakkaalle veloituksetonta. Vakuutusyhtiö maksaa siis korjauksen kokonaisuudessaan. Kiveniskemän korjauttaminen ei myöskään edellytä vahinkoilmoituksen tekemistä vakuutusyhtiöön tai vaikuta bonuskertymiin.
4. Tarkkaile tuulilasin kuntoa aktiivisesti
Vaikka tuulilasissa ei olisi selkeästi näkyviä iskemiä, lasin kuntoa kannattaa tarkkailla aktiivisesti. Iskemä voi nimittäin jäädä herkästi huomaamatta, jos osumakohta sattuu sijaitsemaan esimerkiksi peilin takana, pyyhkimien alla tai lasipinnan alalaidassa.
– Kiveniskemän bongaus ja korjautus ajoissa säästää autoilijalta merkittävän summan rahaa, ja mukavana bonuksena koko lasin vaihdon välttäminen on myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu. Viime vuonna korjasimme yli 50 % Autoklinikan korjaamoille tuoduista laseista niiden vaihtamisen sijaan säästäen näin kulua, jätettä ja päästöjä – ja kaikissa tapauksissa varmistimme tietysti, että vaurioitunut tuulilasi oli mahdollista korjata turvallisesti ja laadukkaasti ilman tuulilasin vaihtamista, kertoo Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander.
Autoklinikka-yhtiöt Oy