Tulipalo tulee aina yllätyksenä, joten siihen on hyvä varautua ennalta. LähiTapiolan kyselyn mukaan merkittävä osa suomalaisista on ollut tilanteessa, jossa rakennuksessa, ajoneuvossa tai ulkotiloissa alkoi palaa. Alkusammutus kuitenkin onnistuu usein, jos siihen voidaan ryhtyä. Kokosimme keinoja alkusammutukseen.
Noin joka kolmannella suomalaisella on omakohtaista kokemusta tulipaloista. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan vain 66 prosenttia meistä on täysin välttynyt vaaratilanteilta tulen kanssa. Kyselyn vastaajat edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä.
Vastausten perusteella useimmin (9 %) kyse on ollut ulkotiloissa, kuten esimerkiksi grillatessa, ulkotulesta tai risujen poltosta alkaneesta palosta. Omassa kodissa, mökillä tai tuttavan asunnolla syttynyttä paloa taas on todistanut kuusi prosenttia ja jotain muuta rakennuspaloa viisi prosenttia vastaajista.
Liikenteeseenkin liittyy paloriskejä: vajaa kymmenes (7 %) vastaajista on ollut tilanteessa, jossa jokin ajoneuvo syttyi palamaan, ja kourallinen on kokenut myös venepalon.
– Tulipalo tulee aina yllätyksenä, joten on hyvä miettiä ennalta, kuinka siinä tilanteessa voisi toimia. Jos esimerkiksi alkusammutusta, pelastautumista tai avun hälyttämistä on miettinyt ennalta, se käy todennäköisesti varmemmin ottein vaaratilanteessa, sanoo projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Tekninen vika voi aiheuttaa autopalon – lämmitä talvella turvallisesti
Pelastustoimen tilastojen mukaan palokunta saa vuosittain hälytykseen runsaaseen 12 000 palotilanteeseen. Näistä karkeasti noin joka kuudes liittyy liikennevälineisiin.
LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoo, että henkilöautot ovat nykyisin varsin paloturvallisia, mutta silloin tällöin sattuu vaaratilanteita. Suuri osa autopaloista johtuu Alaviirin mukaan teknisistä vioista, kuten johtosarjan oikosuluista ja polttoainevuodoista. Myös kolaroidessa ajoneuvo voi syttyä palamaan, mutta niin ei onneksi käy usein.
– Talviaikaan yksi riskikohde on sisätilan lämmitin. Autossa kannattaa käyttää nimenomaan ajoneuvokäyttöön tarkoitettua ja mielellään rakenteisiin kiinni saatavaa lämmitintä. Tällöin lämmitin ei pääse kaatumaan ja esimerkiksi puhaltamaan kuumaa ilmaa palaviin materiaaleihin. Myös lämmittimen ilmankiertoa on hyvä seurata, sanoo Alaviiri.
Jos ajoneuvo syttyy palamaan, tulta voi yrittää taltuttaa jauhesammuttimella.
– Alkusammutus voi tulla tarpeen esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisiä on jäänyt jumiin onnettomuusautoon tai tuli uhkaa levitä autosta rakennuksiin. Tällaisia kaikkein vakavimpia tilanteita varten autossa voi kuljettaa jauhesammutinta, vaikkei laki sitä henkilöautossa vaadikaan, sanoo Antti Määttänen.
Kysely: alkusammutus onnistuu usein, jos siihen voidaan ryhtyä
Alkusammutuksella voidaan pelastaa omaisuutta ja ihmishenkiä, jos sammutusvälineitä on saatavilla. Sammutukseen kannattaa kuitenkin ryhtyä vain, jos sen voi tehdä itseään vaarantamatta. Muussa tapauksessa kannattaa heti hälyttää ammattilaiset apuun.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka monella on omakohtaista kokemusta alkusammutustilanteista. Vastausten perusteella noin joka kolmas suomalainen on ollut toisen henkilön kanssa tilanteessa, jossa alkusammutustaidot olivat tarpeen. Viidennes vastaajista (21 %) kertoo olleensa tilanteessa, jossa palonalku saatiin itse sammutettua. Heitä pienempi osa (5 %) kertoo alkusammutusta yritetyn, mutta palon levinneen siitä huolimatta. Kourallinen on ollut tilanteessa, jossa alkusammutus olisi ollut mahdollista, mutta se jäi tekemättä joko puuttuneiden sammutusvälineiden tai uskalluksen takia.
– Sammutusvälineitä hankkiessa kannattaa aina myös tutustua niiden käyttöön. Harjoittelun lisäksi onnistumismahdollisuuksia lisää se, mitä nopeammin palo havaitaan. Siksi sisätiloissa pitäisi aina olla toimivat palovaroittimet, sanoo Määttänen.
Kotien yleisiä sammutusvälineitä ovat käsisammuttimien ohella sammutuspeitteet. Hätätilanteessa myös esimerkiksi matolla tai vedellä voi yrittää hillitä palonalkua.
– Alkusammutuksessa hyvä tulos voi olla jo se, että paloa saadaan rajattua tai hidastettua. Se antaa pelastustoimelle lisäaikaa, vaikkei itse tuli sammuisikaan kokonaan, kertoo Määttänen.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 17.–23.9.2021 välisenä aikana 1 013 suomalaista. Vastaajat edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.
Kodin paloturvallisuus – näillä keinoin voit varautua tulipaloihin
- Hätätilanteessa soita 112. Lataa puhelimeen ennalta 112 Suomi -sovellus. Sitä kautta apua hälyttäessä hätäkeskus saa suoraan palopaikan sijaintitiedot. Lue lisää sovelluksesta täältä.
- Riittävästi toimivia palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa sijoittaa ainakin kaikkiin nukkumatiloihin ja poistumisreiteille, kuten eteiseen. Testaa säännöllisesti, että palovaroitin toimii ja vaihda paristot vuosittain. Itse laite suositellaan uusimaan vähintään 10 vuoden välein.
- Sammutusvälineet ja -taidot haltuun. Kotien yleisimpiä alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeitteet ja käsisammuttimet. Sijoita niitä paloturvallisuuden kannalta keskeisiin kohtiin, kuten keittiöön tai poistumisreiteille. Katso välineiden kyljestä ennalta ohjeet, kuinka ne toimivat.
- Valitse sopiva sammutin. Lain mukaan monissa veneissä pitää olla käsisammutin, mutta henkilöautossa sitä ei vaadita. Kulkuneuvoihin voi hankkia esimerkiksi kahden kilon jauhesammuttimen.
- Vakuutus turvana vahingon varalle. Kotivakuutuksesta korvataan kiinteistölle ja irtaimistolle sattuneita palovahinkoja. Palovahinkoja korvataan myös esimerkiksi auto-, vene- ja kiinteistövakuutuksista. LähiTapiolan kotivakuutuksista voi lukea lisää täällä.
LähiTapiola