Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kokeilukulttuuri ovat tänä vuonna 130 vuotta täyttävän Fazerin strategian ytimessä. Yhtiössä innovoidaan jatkuvasti tulevaisuuden ruokaan liittyviä ratkaisuja, ja vastuullisuustyö on vahvasti osana päivittäistä tekemistä.
Jos ruokahävikki olisi valtio, olisi se maailman kolmanneksi suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Suomen suurimpiin elintarvikeyhtiöihin kuuluva Fazer-konserni tietää vastuunsa asiassa ja onkin asettanut tavoitteensa korkealle: sekä päästöt että ruokahävikki puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Jo nyt on saavutettu merkittäviä tuloksia.
Fazer Leipomoilla, joka on yksi konsernin liiketoiminta-alueista, tehdään hartiavoimin töitä hävikin ja päästöjen minimoimiseksi. Panostukset näkyvät tuloksissa, sillä viime vuonna Fazerin kotimaisten leipomoiden hävikin väheneminen vastasi yli viiden miljoonan ajokilometrin aiheuttamia päästöjä.
– Työmme on hyvin suunnitelmallista tuote- ja tuotannonsuunnittelusta alkaen. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota tuotannon sivuvirtoihin ja taikinan uusiokäyttöön. Mitään ei mene hukkaan, sillä jos uusiokäyttö ei ole mahdollista, ylijäämätaikina hyödynnetään bioetanolituotannossa. Myös asiakkaidemme kanssa tehtyjen ennusteiden avulla olemme optimoineet toimituksiamme aiempaa paremmin, vaikka koronaepidemia onkin välillä vaikeuttanut kysynnän ennustettavuutta, kertoo Fazer Leipomot Oy:n toimitusjohtaja Marko Bergholm.
– Kun korona sulki kahvilat ja ravintolat vuosi sitten, myimme niille tehtyjä pakasteita drive-in-myyntipisteistä kuluttajille. Hävikkiä ehkäistiin yli 100 000 kg, jatkaa Bergholm.
Viljavisio on tärkeä osa Fazerin vastuullisuustyötä
Fazer kehitti viljavision vuonna 2013. Sen tavoitteena on hillitä sisävesiemme ja Itämeren rehevöitymistä, suojella luonnon monimuotoisuutta ja maaperän elinvoimaisuutta sekä vähentää kemikaalien käyttöä viljelyssä.
– Vilja on tärkein raaka-aineemme leipomossa, ja meille on erityisen tärkeää, että vastuullisesti tuotetun, kotimaisen viljan laatu ja saatavuus pysyvät hyvinä. Viljavisiota viedään käytäntöön kymmenen kestävän viljanviljelyn periaatteen avulla. Yhteistyömme suomalaisten viljelijöiden kanssa on tiivistä, ja tuemme heidän kouluttautumistaan uudistavan viljelyn lisäämiseksi, taustoittaa Bergholm.
40 miljoonaa leipäpussia vähemmän muovia vuodessa
Fazerilla on käynnissä myös vastuullisen pakkaamisen ohjelma, joka aloitettiin kolmisen vuotta sitten. Ohjelma rakentuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, pakkausten kierrätettävyyden parantamisesta ja ekologisempien pakkausratkaisujen kehittämisestä.
– Olemme tehneet kierrättämisen kuluttajalle helpoksi ohjeistamalla pakkauksissamme selkeästi mihin se tulisi lajitella. Pakkauksistamme voidaan laittaa kierrätykseen 99 prosenttia ja muovinvähennysohjelman myötä muovinkäyttömme vähenee vuosittain noin 40 miljoonan leipäpussin verran, iloitsee pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall Fazer Leipomoilta.
Fazer on aktiivinen uusien ympäristöystävällisempien pakkausmateriaalien kehittämisessä ja vie kiertotalousajattelua eteenpäin suunnannäyttäjänä, kertoo Piia Soininen-Tengvall kädessään yhtiön kehittämä leipäpussi, jonka raaka-aineista neljännes saadaan omasta myllystä peräisin olevista kaurankuorista.
Teksti: Maija-Liisa Saksa