Olavinlinnan kansallismaisemaan kuuluva Riihisaari avautuu uudistuneena Savonlinnan kesäkauteen 1. kesäkuuta. Museolaivoja, pukuloistetta, taidetta ja valokuva-aarteita, sekä tapahtumia, uusia jännittäviä tiloja, lampaita ja bluesia – siitä on Riihisaaren kesä tehty! Kesäkuun avajaisviikot käynnistävät Riihisaaressa uuden aikakauden, joka sykkii uuden urbaanin sekä villin luonnon rajapinnalla. Yli puolitoista vuotta kestänyt remontti ja uudelleenrakennus palkitsee kävijän monipuolisilla elämyksillä ja palveluilla, sekä sisällä että ulkona.
Vuonna 1852 rakennetun Riihisaaren jyvämakasiinin tarina museorakennuksena alkoi 1980-luvulla, ja tänä kesänä valmistuva remontti on museon historian mittavin. Entisenä Olavinlinnan laivaston satamana toimineessa Kavassisaaressa on linnan perustamisesta lähtien sijainnut erilaisia huolto- ja majoitusrakennuksia, ja Riihisaarena alue on tunnettu jo 1600-luvulta lähtien. Ernst Lohrmannin suunnittelema tiilimakasiini ympäristöineen suojeltiin kokonaisuudessaan jo vuonna 1965, ja arvokas kulttuurimaisema sai säilyä.
Uutta Riihisaarta leimaa vahvasti koko alueen kehittäminen kohti uusia toiminta- ja yhteistyömuotoja. Museosaaren nähtävyyksiin ja palveluihin kuuluvat jo nyt omat museohöyrylaivat ja Metsähallituksen luontokeskustoiminta, ja jatkossa Saimaan sisävesiliikennettä ja saaristolaiskulttuuria tullaan teemoina nostamaan uusin tavoin esiin. Suurina tärkeinä teemoina Riihisaaren toiminnassa ovat myös esimerkiksi raja, idän ja lännen välinen vuoropuhelu, yhteisöllisyys sekä kestävä kehitys.
Uudet tilat
–Riihisaaren museorakennuksen asiakaspalvelutilat on uudistettu laajassa peruskorjausremontissa täysin. Sisäänkäynti on siirtynyt rakennuksen eteläiseen oveen, vierailuelämys alkaa nyt uudelta esteettömältä sisäänkäyntiluiskalta ja sisäänkäynti johtaa uuteen yleisöaulaan. Uudelleen suunnitellut ja sisustetut asiakaspalvelutilat on tehty palvelemaan Riihisaaren asiakkaita monipuolisesti, ja sisustus on saanut innoituksensa Savonlinnan seudun laivanrakennus- ja telakkateollisuudesta, kertoo museonjohtaja Nikke Kaartinen.
Riihisaaressa on jatkossakin tiloja, joita voi vuokrata tapahtumapaikaksi mm. kokouksille ja yksityistilaisuuksille. Tilaisuuksien järjestäminen onnistuu jatkossa entistä helpommin myös täysin uudessa keittiövarustellussa monitoimitilassa sekä yläkerran suuressa näyttelytilassa uuden erillisen keittiön turvin. Myös koko rakennuksen talotekniikka on päivitetty nykyaikaan.
Näyttelyt ja tapahtumat
Riihisaaren avajaiskesän näyttelyissä on monipuolisuutta. Savon Vincent – Ilmari Aalto 130 vuotta nostaa kattavasti esiin erään aikansa merkittävimmistä taidemaalareista, savolaislähtöisen ja ”Marraskuun ryhmään” kuuluneen Ilmari Aallon. Jukka Rintala – Unelmien matkassa 2021, on retrospektiivinen 45-vuotistaiteilijajuhlanäyttely suunnittelija ja kuvataiteilija Jukka Rintalan juhlapuvuista ja muusta taiteesta eri vuosikymmeniltä.
Signe Branderin merkittävistä Savonlinna-valokuvista koottu Kadonnutta Savonlinna etsimässä -näyttely laajentaa toimittaja, kirjailija Ville Vilénin tuoreen, samannimisen kirjan teemaa. Saimaan kulttuurista ja luonnosta kertova museon perusnäyttely Saimaan sylissä avautuu merkittävästi uudistettuna, ja pysyvästi esille tulee uutuutena myös Käpy Taruksen nukke- ja lelukokoelmaa esittelevä näyttelykokonaisuus. Lisäksi Riihisaaren alueella tullaan kesästä lähtien näkemään säännöllisesti myös ulkonäyttelyitä.
–Vilkkaan tapahtumakesän avaa 2. kesäkuuta Riihisaareen pystytettävä kisastudio, jossa ollaan joukolla kannustamassa Itä-Suomen yhteinen Saimaa-ilmiö Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026, kun kilpailun voittaja julkistetaan. Pihamaalle mahtuu kokoontumaan, tutustumaan ulkonäyttelyyn sekä rapsuttamaan kesäviihdyttäjiksi pestattuja lampaita. Eikä olisi Riihisaarta ilman museolaivojen ja tervahöyry Mikon risteilyjen arvokasta tunnelmaa. Kesän rikas tapahtumakattaus huipentuu syksyllä järjestettävään ensimmäiseen Riihisaari Blues -festivaaliin.
Unelmien Riihisaari?
Riihisaaren tarina kulkee kohti mielenkiintoista tulevaisuuden museokohdetta, joka perinteestä ja historian eri kerroksista ammentaen on luomassa jotakin täysin uutta ja kiinnostavaa. Riihisaarta kehitetään jatkossa vielä enemmän erilaisten ihmisten ja yhteisöjen kohtaamispaikaksi, ja yhdessä Olavinlinnan kanssa Riihisaari on luomassa yhteistyömallia kansallismaiseman toiminnan kokonaiskehittämisestä. Saimaa-ilmiön kulttuuripääkaupunkihaun puitteissa mietinnät on ulotettu aina vuoteen 2026 ja siitä eteenpäinkin. Museosaaren tulevaisuutta koskevat kysymykset halutaan avata myös ihan kaikkien vastattaviksi:
–Mitä Riihisaaressa pitäisi voida nähdä, tehdä ja kokea tulevaisuudessa? Tulemme kevään aikana käynnistämään kanavissamme Unelmien Riihisaari -kyselyn, jossa vastaajat voivat kertoa omat villeimmätkin ideansa koskien koko Riihisaaren aluetta ja toimintoja, kertoo Kaartinen lopuksi.